پيام ها ، مطالب و گزارش هايی به همين ارتباط:

احمد شاه هوتکی

صبورالله سياه سنگ

پروين پژواک و هژبر شينواری

آصف بره کی

البوم تصاوير

 


راهی ار تورنتو بسوی افغانستان!!
(داکتر اکرم عثمان)

 

 

 

 

دکتور اکرم عثمان و" شـام شعر – شـام قصه "

 

 

گزارشـگر: سيمين مکث

 


تالار اتحاديه افغان های مقيم شهر تورنتو در کانادا

(عکس از افغان رساله / افغان پست)

 

اداره "افغان رساله/افغان پست" به سلسله برگزاری برنامه های دورانی ادبی - فرهنگی و بزرگداشت از  کارنامه شخصيتهای شايسته کشور، روز بيست و يکم سرطان ١٣٨٣ برابر با يازدهم جولای 2004 با راه اندازی "شام شعر - شام قصه" در شهر تورنتو (کانادا) ميزبان هنرمند، نويسنده و انديشمند قابل قدر کشور، دکتور اکرم عثمان بود.

 

اين برنامه پس از تلاوت آيات متبرکه قرآن مجيد توسط قاری برکت الله وردگ، با سخنرانی افتتاحيه احمد شاه هوتکی، مدير مسؤول نشريه "افغان رساله/افغان پست" که گرداننده، سازمانگر و برگزار کننده برنامه "شام شعر - شام قصه" بود، و همچنان چاشنيهای رنگارنگ موسيقی از ساعت هشت تا دوازده شب جريان داشت.

 

احمد شاه هوتکی در آغاز سخنرانی افتتاحيه اش گفت: "امر مقدس فرهنگ هم به خاطر ارزشمندی معنوی و اهميت اساسی که در آن نهفته است، و هم در نقش جوهره هويت ملی و زمينه هويت ساز ملتها، شايان هرگونه ارجگذاری است. مردمانی که معنويت سرزمين شان را پاسداری ميکنند، هميشه افتخار دارند که با تشخص سيمای حقيقی و برازنده خويش در پيشگاه تاريخ و در برابر ديدگان هميشه بيدار بشريت قامت افراشته بايستند و به نام خود ببالند."

 

مدير مسؤول "افغان رساله" با اشاره به دشواری ابعاد بازشناسايی دکتور عثمان و دستاوردهای ادبی اين نويسنده نام آور افزود: "دکتور اکرم عثمان نماينده با نجابت ادب و فرهنگ کشوری است که در درازای تاريخ، همواره معنويت را برتر از ماديت دانسته و در راه نگهداری آن با تمام توان کوشيده است. اين نويسنده قابل افتخار با نگارشها و آثار به ياد ماندنی اش، با آنکه سالهاست دور از افغانستان به سر ميبرد، هنوز در هر دو سوی مرز، محبوب دلهای دوستان، هواخواهان، شنوندگان و خوانندگانش بوده و چنانکه ديده ميشود نيازمند هيچگونه شناسايی و يا بازشناسايی نيست."

 

احمد شاه هوتکی ضمن يادکرد نمونه های داستانيی چون "مردها ره قول اس"، "مرد و نامرد"، "وقتی که نيها گل ميکنند"، "عقاب نابينا"، "درز ديوار"، و چندين مثال ديگر، هريک از آنها را روايتگر شهامت و شرافت و اصالت معيارهای افغانی در کرکترهای داستانی پرداخته دکتور عثمان خواند و گفت: "کارنامه درخشان اين شخصيت گران ارج عثمان از سوی پژوهشگران، ادبيات شناسان و بررسی کنندگان عرصه های هنر و فرهنگ افغانستان، آبروی ادبيات افغانستان خوانده شده است."

 

پس از آن، دکتور حسين دانشور ، کانديد رياست اتحايه افغانهای مقيم انتاريو، خاطره هايی از دکتور عثمان را بازخوانی کرده و به دنبال آن محمد معصوم هوتک درمورد پيشينه و خانواده دکتور اکرم عثمان  و خدمات اجتماعی آنها روشنی انداخت.

 

برنامه با دکلمه پارچه شعری از جان محمد سرشک، اجرای شعر دوگانه دکتور پروين پژواک و هژبر شينواری که بخش زيادی از عنوانهای معروف داستانهای دکتور عثمان را در قالب شعر درآورده بودند، پيام انجنير نادر عمر همکار بخش فرهنگی و فنی سايت "فردا" و سخنان ميرحسين مهدوی (مدير مسؤول نشريه سانسور شده آفتاب در کابل) در پيرامون استبداد  راست و چپ، تا وقت نماز شام ادامه يافت. پس از تفريح و صرف چای و عصريه که از سوی "افغان رساله" تهيه گرديده بود، وارد بخش دوم خود گرديد. 

 

اين بخش با پيام دکتور صبورالله سياه سنگ، که از شهر ريجاينا فرستاده شده بود، و غوث عندليب گوينده برنامه آن را خواند، بار ديگر آغاز گرديد و با شعر آهنگين سپاسيه از وحيد قاسمی که به بزرگداشت ياد استاد قاسم و بازتاب خاطره آزاديخواهانه وی در داستان کوتاه "مرد و نامرد"، نوشته دکتور اکرم عثمان، به برنامه اهدأ شد.

 

متعاقباً دکتور عثمان با سخنانی در پيرامون آوارگی و مهاجرت، دکلمه شعر "کوچه" اثر زنده ياد فريدون مشيری و خوانش داستان کوتاه "مرد و نامرد" برنامه "شام شعر - شام قصه" را گشايش و رونق بيشتر بخشيد.

 

در لابلای برنامه سخنی چند از مريم محبوب، مدير مسؤول دو هفته نامه وزين "زرنگار" و اجرای پارچه زيبای رباب از سوی هنرمند نام آور کشور شمس الدين مسرور نيز جا داشت.

 

برنامه با پيام امتنانيه از سوی دکتور اکرم عثمان به خاطر تلاشهای فرهنگی احمدشاه هوتکی و ميزبانی و زحماتش در برگزاری اين محفل بيمانند به پايان خويش نزديکتر گرديد.

 

احمدشاه هوتکی با اهدای کلکسيون پنجساله نشريه "افغان رساله"، يک جلد کتاب پته خزانه و دسته گلی به محترم دکتور اکرم عثمان، بار ديگر با سپاس از منزلت و جايگاه بلند اين نويسنده  گرامی ياد کرد و گفت: "جايگاه دکتور اکرم عثمان به خاطر نقشی که در هنر و ادبيات افغانستان دارد، والاتر از برگزاری برنامه چند ساعته مانند "شام شعر - شام قصه" کنونی است."

 

همچنان کلکسيون ديگری از "افغان رساله"، يک جلد پته خزانه با دسته گلی به انجينير نادر عمر،

دسته گلی به شمس الدين مسرور، و دسته گل ديگری به غوث عندليب گوينده برنامه نيز اهدا گرديد.

 

ستيژ و سالون اتحاديه افغانهای انتاريو با عکسهايی از شخصيتهای ملی، نقشه افغانستان، پشتيهای آثار دکتور عثمان و نوشته های "به پاس گراميداشت از کارنامه پرافتخار ادبی فرهنگی دکتور اکرم عثمان"، "د شاغلی داکتر اکرم عثمان د ادبی – فرهنگی هحه او خدمتونو د لمانحنی په ويار"، "دکتور اکرم عثمان در "شام شعر -  شام قصه افغان رساله" آراسته گرديده بود.

 

شمار زيادی از فرهنگيان و علاقمندان هنر و ادب افغانستان که در اين برنامه آمده بودند، از احمدشاه هوتکی به خاطر سازماندهی و برگزاری چنين برنامه ابراز سپاس و قدردانی نمودند.

 

در پايان دکتور اکرم عثمان با گفتن اينکه چنين برنامه را تا کنون نديده بود، با حاضرين خداحافظی کرد.

 

درين پروگرام برعلاوهء فرهنگيان افغانی در تورنتو، محترمه آدينه نيازی مسوول انجمن زنان افغان، محترم بصير محسنی آمر اداری اتحاديه افغانهای مقيم آنتريو، مسوولين نشرات افغانی در تورنتو و علاقمندان فرهنگ و ادب افغانستان اشتراک نموده بودند.

 

 

 


 

 

 

 

صفحهء اول