در نامهء فـــــردا «سرسخن» بيانگر موضع کلوب قلم ميباشد در حاليکه ديــگر مــــقالات ديدگـــــــاه هــای  نويســــنده گـــان فـــرهيختــــه را بازتاب ميـدهــــد

 

 

 

شمارهء بيست و سوم

(سنبله ـ عقرب 1381)
(Sep - Dec 2002)

 ســـــر سخن
 

بوش به دنبال بريژنف!
 

برخی از تحليلگران به اين باور اند که قرن بيست و يکم از يازده سپتامبر ٢۰۰۱ آغاز شده است. آنها معتقدند که حملهء تروريستی بر برجهای سازمان تجارت جهانی و پنتاگون پيامدی به پهنا و ژرفای جنگهای اول و دوم جهانی داشت و صفحهء جديدی در روابط بين المللی گشود.

از آن پيستر ستراتيژيست های امريکايی نسبت بهبنيادگرايی اسلامی عقيدهء ديگری داشتند. آنها به دفعات در تبانی آشکار و پنهان با مسلمانهای سلفی، سياست های مهمی راپيش برده اند.

روابط  بين
  C I A  ـ سازمان جاسوسی و ضد جاسوسیايالات متحدهء امريکا ـ و بن لادن رهبر القاعده به سال ۱٩٧٩ در استانبول تأسيس شد. در آن نخستين تماس  CIA بن لادن را به پشتگرمی مساعدت های آن سازمان،ترغيب کرد که اعراب مومن به آرمانهای اسلام سنتی را گرد آورد و در جبهات جنگ با نيرو های شوروی به افغانستان بفرستد.

ظاهراً چنين می نمايد که تا آن وقت امريکايی ها، بنيادگرايی اسلامی را حربهء کار آمدی عليه کمونيسم تلقی می کردند و اطمينان داشتند که با فراغ خاطر می توانند از آنها بهره وافر ببرند. از همين خاطر با صرف مليون ها دالر آنها را که نيمه متشکل بودند در دسته های آبديده، مجرب و آگاه به فنون جنگهای منظم و غير منظم سازمان دادند.

اين سياست در تضعيف و بی اعتبار کردن کمونيسم در منطقهء ما کارآيی و قابليتش را نشان داد و حتی  اسلامگراها در چيچنيا و بوسنی و « کوسوو» از آن بهره وافر بردند.

به دنبال آن اسلامگراها که در جنگهای آزادی بخش افغانستان بسيار آبديده و آزموده شده بودند دور از چشم ايالات متحده، سياست خزندهء ديگری را ماهرانه پيش بردند که از عمق بنيادگرايی آب می خورد و قلب به اصطلاح جهان آزاد را نشانه گرفته بود. اما ديپلوماسی واشنگتن از دير گاه سرگرم آغشتگی به سطح مسأله بود. متعاقب شدت گرفتن جنگهای داخلی افغانستان، بازهم سياست سرمايه گذاری بر گروه های اسلامی را شدت بخشيدند و با سوء استفاده از احساسات مذهبی شاگردان مدارس مذهبی در افغانستان و پاکستان آنها را به عنوان بديل گروه های متخاصم جهادی بالا کشيدند و از پرويز مشرف ديکتاتور نظامی پاکستان خواستند که به نيابت از ايالات متحده، در کارزار نظامی و سياسی طالبها را....

 

يک ضايعهء جبران ناپذير
(در رابطه به درگذشت پروفيسور دکتور احمد جاويد)

اين اسلام سنتی عزيز ما
(رهنــــــورد زرياب)

جغرافيای نوين منازعه
(ترجمه و تخليص از خليل زمـــــر)

مسأله شناسی روشنگری  پيوسته به گذشته
(دکتور سيد حميدالله روغ)

درآمدی بر شعر مدرن افغانستان
(لطيف ناظمی)

پشتو او پشتانه د ژبپوهنی په رنا کی
(کانديدای اکادميسين سيستانی)

تلاش برای مشروع جلوه دادن جرگهء کابل و دست آورد های آن
نقدی از (دکتور خليل الله هاشميان)

نقدی بر نقد جناب داکتر خليل الله هاشميان
(داکتر محمد اکــــرم عثمان)

ترس
طنزی از (هـــارون يوسفی)

کتاب سوزان در انجمن نويسنده گان افغانستان
(پرتـــــــو نــــادری)

مدرنيته دورانی تاريخ
(احمد شاه عبادی)

چند پرسان صميمانه از نگارندهء مقالهء "ما در کجای تاريخ قرار داريم"
(عبدالرزاق محجوب)

بار ديگر در بارهء نشر ناسزاوار تر قانون طرب
(انجنير محمد شفيع شکوهی)

نگاهی بر در دری و چند گاه نامهء ديگر پيوسته به گذشته
(سلطان سالار عزيزپور)

صفحهء دريچه

صفحهء بانوان

صفحهء جوانان

صفحهء موزائيک

 

                                شمارهء قبل                        شمارهء بعد

صفحهء گذشته