جلسهء سالانه انجمن معلمان

زبانهای مادری دری و پشتو در سويدن

 

محل برگزاری : ولايت مالمو

زمان : 28 تا 31 ماه می سال روان

گزارشگر: عبدالرحيم غفوری

 

 

 

به ابتکار انجمن معلمان زبانهای مادری دری و پشتوی سويدن و حمايت اداره رشد مدارس وزارت معارف سويدن، دومين سيمينار سالانهء  انجمن معلمان به منظور بالا بردن صلاحيت و شايستگی معلمان زبان، برگزار شد. در اين سيمينار سه روزه که روز چهارشنبه 28 ماه می آغاز بکار نمود، بيش از سی نفر از معلمان زبانهای مادری دری و پشتو، از کشور های دنمارک و سويدن، سه شخصيت  شناخته شدهء ادبی و علمی  کشور آقايان دکتور اسد الله حبيب، از آلمان، عبدالباری جهانی، از امريکا، محمد آصف بهاند، از دنمارک، شرکت نمودند.

 

 

 روز چهارشنبه، راس ساعت 11.30 کليه شرکت کنندگانی که از شهر های مختلف سويدن و مرکز دنمارک به قصد شرکت در اين سيمينار، سفر نموده بودند، در محل کنفرانس، اجتماع نمودند و پس از صرف نان چاشت، کار سيمينار، ساعت 12.30  با عرض خوش آمد گويی توسط معلم زبان مادری پشتو، خانم فضيله سروری، آغاز گرديد.سپس، آقای رحمت الله سروری، به نمايندگی از ديپارتمنت پشتو، با تقديم گزارش کوتاهی پيرامون فعاليت های سالانه ديپارتمنت پشتو، در خصوص نيازهای معلمان پشتو مطالبی را ارايه نمود. به نمايندگی از ديپارتمنت دری، عبدالرحيم غفوری، ضمن عرض خوش آمد گويی به همکاران، و دانشمندان مهمان، و تقديم گزارش کوتاهی از فعاليت های يک سالهء ديپارتمنت دری، بر اهداف اساسی سيمينار، که همانا، بالا بردن صلاحيت و شايستگی معلمان در زمينه تدريس، ساختن يک نصاب تعليمی واحد، رسيدن به  متود های مناسب و هماهنگ با شرايط تعليمی کشور های ميزبان، بررسی جايگاه شعر و ادبيات در پروسه آموزش زبان، تأکيد ورزيد.

بعد از نمايندگان ديپارتمنتهای دری و پشتو، کليه شرکت کنندگان در کنفرانس بشمول، مسئولين ادارهء زبانها در ولايت مالمو، محل برگزاريی سيمينار، خانم ان کارين و مسئول سايت های زبانهای خارجی، در وزارت معارف  آقای ماتس وننر هولم، و سه مهمان فرهيخته افغان، به معرفی خويش پرداختند.

پس از يک تفريح نيم ساعته و صرف چای و قهوه، قسمت دوم برنامه با سخنرانی آقای ماتس وننر هولم آغاز گرديد. ا و پيرامون اداره جديد التأسيس رشد مدارس، بخش زبان های مادری، بهسازی شرايط اجتماعی کودکان و جوانان اقليت ها، تحصيلات و سيمينار ها، مواد درسی و موضوعات مختلف ديگر، به ايراد سخن پرداخت و در  پايان به سوالهای معلمان، پاسخ داد.

سپس خانم آن کارين، مسئول واحد زبانهای ولايت مالمو، به ايراد سخن پرداخت. او پيرامون  تاريخچه واحد زبانها در مالمو، روشنی انداخته و اشاره کرد که تنها در شهر مالمو، 150 معلم زبان مادری، 48 زبان مختلف را تدريس مينمايند. او از فعاليتهای چشمگير ديپارتمنت پشتو و دری در شهر مالمو به نيکويی ياد کرد.

پس از خانم آن کارين، مطابق برنامه ريزی، هر يک از معلمان شرکت کننده، با استفاده از ده دقيقه وقت تعيين شده، ضمن شرح روش کار و مواد درسی خويش با ارايهء مشکلات و نيازمندی های کاری خود در زمينه مواد درسی و ناهماهنگی متود ها، انتظارات خود را از سيمينار جاری ،ا اعلام داشتند.

در جريان اين قسمت برنامه که تقريباً يک ساعت و نيم ادامه داشت، نظرات ارزشمند، پيشنهادات سازنده و موضوعات جدی و قابل تأملی در زمينه پروسه تدريس زبان مادری از طرف معلمان، مطرح شد.

عمده موارد بسيار اساسی ی که مطرح شد، قرار ذيل می باشد:

 

  • توجه به اهميت دو کلتور و جايگاه زبان مادری بعنوان زبان دوم

  • مشکلات والدين و عدم هماهنگی بين والدين و معلمان

  • استفاده نابجا از متود های رايج داخل کشور در سيستم تعليمی کشورهای ميزبان توسط معلمان زبان های مادری

  • عدم کتب درسی . مواد ممد درسی مناسب برای تدريس

  • اعمال روش های گوناگون سليقه ی  در تدريس زبان، و بعضاً غير اصولی معلمان زبانهای مادری

  • عدم اصول درست، پذيرفته شده  و واحد خوانش و نگارش دری و پشتو

  • مشکلات زبان گفتاری و نوشتاری در امر تدريس

  • محدوديت وقت تدريس و متفاوت بودن سويه های شاگردان در گروه های درسی

  • عدم پلان درست و متوديک مطابق زمان داده شده از طرف وزارت معارف کشور ميزبان

  • عدم همکاريی معلمان زبان ها باهم

  • عدم علاقهء والدين نسبت به زبان مادری

  • هشدار بخاطر از بين رفتن زبان مادری در نسلهای نزديک

  • کمبودات زبان های مادری  نسبت به زبان های کشور ميزبان

  • برشمردن موارد نامناسب کتب درسی چاپ پاکستان (بخصوص  دوره های جهاد، و همچنان کتب درسی دوره های قبل وزارت معارف افغانستان) برای تدريس  در سويدن

  • نبود لغنتنامه های دری ـ سويدی و يا پشتو ـ سويدی

  • جايگاه معلمان زبانهای مادری در کادر تعليمی مدارس کشورهای ميزبان

  • و ...

و به اين ترتيب هم کارشناسان و هم اساتيد شرکت کننده در سيمينار، بيشتر از پيش از روند کار زبان آموزی آگاهی پيدا کردند و پس از اين قسمت، در حاليکه معلمان دو به دو و يا بصورت گروهی غرق مباحثه و صحبت و بودند، سالن سيمينار را به قصد صرف غذا ترک نمودند.

      

روز دوم کنفرانس راس ساعت   9.15  با سخنرانی آقای باری جهانی پيرامون  تاريخچه وادبيات پشتو آغاز گرديد.

 

 

ايشان با روشن کردن بخشهای مختلف تاريخ، نکات ارزندهء را در باره قدمت زبان پشتو، مکتب روشانی ها، ارايه نموده  و در پايان به بررسی شعر خوشحال خان ختک و دولت لوانی از لحاظ مفهوم و سبک  پرداختند.

پس از اتمام سخنان ارزشمند شاعر توانای کشور آقای عبدالباری جهانی، برنامه مباحثه در باره زبان پشتو ادامه پيداکرد.

 

بعد از 30 دقيقه تفريح برنامه سيمينار با سخنان دانشمند گرامی شاعر و نويسندهء شناخته شده، آقای دکتور اسد الله حبيب آغاز گرديد.  دکتور حبيب، حول ادبيات فارسی دری و همچنان جايگاه زبان  پشتو به  نکات  ارزشمندی اشاره کردند. سپس  بر اهميت آگاهی معلمان در زبان شناسی، تأکيد ورزيده  و ضروريات مهمی را در مراحل زبان آموزی برشمردند.  ايشان، در زمينه« انتگريشن» انطباق فرهنگ ها و مشکلات فرا راه معلمان زبان آموزی و والدين، در کشور های بيگانه، اشارات ارزندهء را ارايه نموده و درپايان صحبت های ارزشمند شان به مسأله مهمی که محور اساسی کار اين سمينار را تشکيل ميداد، پرداختند که همانا اساسات اموزشی، يعنی : آموزگار، وسايل آموزش و شاگرد

( آموزنده) ميباشد. و با تکيه بر اينکه محور آموزش، شاگرد ميباشد اهميت حضور و نقش والدين را  در ايجاد خواست آموختن و حمايت معنوی  فرزندان، روشن نمودند. . دکتور حبيب، به مواد آموزشی بعنوان يکی از اساسات مهم آموزش  پرداخته و بر ايجاد تشکيلات و انسجام لازم  ديپارتمنت ها، کميسيون های تهيه کتاب، تماس با شعرا و نويسندگان، زبان شناسان  و کار مشترک، تأکيد نمودند.  و همچنان به جايگاه معلم و نقش مهم آن در راستای آموزش زبان مادری بويژه در خارج از کشور، اشاره نموده رهمنودهای ارزشمندی را ارايه نمودند.

 

 

پس از سخنرانی استاد حبيب، ديپارتمنت های دری و پشتو با اشتراک استاد حبيب در ديپارتمنت دری و استاد بهاند و  آقای باری جهای در ديپارتمنت پشتو،  جلسه نموده و پيرامون  برنامه های ديپارتمنت ها، کميسيون های تهيه کتب، ويژه گيها کار در واحد های مختلف ديپارتمنت ها پرداختند که  با حضور استادان و کارشناسان محترم، هر دو ديپارتمنت تصاميم بسيار دقيق و علمی ی را برای تداوم کار در يکسال آينده، اتخاذ نمودند.

 

از جمله تصاميم مهمی که ديپارتمنت های دری و پشتو اتخاذ نمودند، ميتوان به اين چند مورد زير اشاره کرد:

 

الف ـ کليه اعضای اصلی ديپارتمنت ها مشخص گرديد.

ب ـ اعضای افتخاری ديپارتمنت های دری و پشتو مشخص گرديد، که قرار شد برای جذب نويسندگان و کارشناسان ديگر کشور نيز تماس گرفته شود .

ج ـ سرپرست های ديپارتمنت های پشتو  و دری تعيين گرديد.

د ـ کميسيون های زير با حد اقل پنج عضو تشکيل گرديد:

1 ـ کميسيون تهيه کتب درسی

2 ـ کميسيون تهيه مواد ممد درسی

3 ـ کميسيون کار با والدين

4 ـ کميسيون نشرات ( سايت دری و پشتو بر صفحهء جهانی انترنت ـ مجلهء زبانهای مادری و چاپ کتب درسی و مواد ممد درسی صورتی و تصويری و ....)

5 ـ کميسيون روابط خارجی

 

بعد از اتمام جلسات ديپارتمنت ها، و و قفهء کوتاهی، جلسه عمومی تشکيل و نمايندگان ديپارتمنت های پشتو و  دری گزارش جلسات گروهی را برای کليه شرکت کنندگان قرائت نمودند. سپس طبق برنامه ريزی قبلی زمان مباحثات آزاد ديپارتمنت های فرا رسيد و استادان آقای اسد الله حبيب، آقای باری جهانی و آقای محمد آصف بهاند در يک پانل مشترک به سوالهای اساتيد شرکت کننده در سيمينار، پاسخ دادند. و اما پايان روز  دوم به برنامهء بياد ماندنی و هنری ديگری آذين يافته بود که اينبار نه تنها معلمان شرکت کننده که جمع کثيری از  والدين،  شاگردان و ديگر فرهنگيان مقيم ولايت مالمو، سالن را با حضور خود گرما بخشيده و آراستند.

 

اين برنامه هنری و ادبی با خوش آمد گويی معلمان گرامی، آقای حسنی و خانم هما مددگار، آغاز گرديد. سپس شاگرد با استعدادی بنام جمشيد پوپل شعر زيبايی را دکلمه نمود که با استقبال گرم حضار مواجه گرديد.

سپس خانم هما مددگار ضمن قرائت بيوگرافی کوتاه دکتور اسد الله حبيب، از ايشان دعوت نمود تا اشعار بلند شان را به خوانش گيرند.

استاد حبيب پس از تشکر و سپاس، سروده  های زيبای خود را قرائت نمودند. سپس آقای حسنی بعد از خواندن بيوگرافی کوتاه  استاد باری جهانی، از ايشان دعوت نمود تا سروده های بلند خود را به خوانش گيرند. آقای باری جهانی نيز با تشکر و سپاس از حضار و برگزار کنندگان برنامه سيمينار،  به قرائت آثار بلند شان پرداختند.

پس از برنامه شعر خوانی گروه موسيقی جوانان افغان در مالمو شور و غوغا آفريدند که ساعتها سالن مالامال سرور و شادی بود و کف زدنهای شرکت کنندگان. و پس از ساعت يازده شب، محفل موسيقی با اجرای پارچه های اتن ملی توسط جوانان، پايان يافت.

 

 

 

روز سوم برنامه کنفرانس ساعت 10 قبل از ظهر آغاز گرديد. مسئولين بخشهای دری و پشتوی سايت زبان های مادری ضمن معرفی قسمت های مهم سايت و نوع کار و استفاده از آن، گزارش آماری سايت را که بسيار چشمگير بود ارايه نمودند که تحسين و تقدير معلمان شرکت کننده را برانگيخت. سپس  ديپارتمنت های دری و پشتو با اشتراک استاد حبيب، آقای جهانی، آقای بهاند، بصورت جداگانه جلسه نموده به برنامه ريزی کارهای کميسيون ها پرداختند. طبق برنامهء تعيين شده صرف غذا در يک رستوران زيبايی  ساحلی مالمو در نظر گرفته شده بود. پس از صرف غذا  به جمعبندی کار سيمينار پرداخته شد. آقایان رحمت الله سروری از ديپارتمنت پشتو و آقای سلطان مددگار از ديپارتمنت دری  ضمن جمعبندی کار سيمينار در بخش پشتو و دری گزارش کار گروهی ديپارتمنتهارا برای شرکت کنندگان قرانت نمودند. و همچنان استاد حبيب، استاد بهاند و آقای باری جهانی هر يک کار و فضای سيمينار را بسيار عالی، مفيد و آموزنده توصيف نموده و ضمن اشاره به اينکه تئوری تا عمل مشکلاتی دارد، وعده دادند که با قلم و قدم شان ديپارتمنت ها را ياری خواهند رساند. سپس آقای رحمت الله  به نمايندگی از گروه پشتو و رحيم غفوری  از اشتراک استادان و کارشناسان و معلمان تشکر نمودند. و به اين ترتيب سيمينار سه روزهء انجمن معلمان زبانهای مادری دری و پشتو در سويدن به پايان رسيد.



 

                              صفحهء گذشته