«فــــردا»

 

 

 

انتشارات کاوه  ناشر بهترين کتابها

با مديريت حامد يوسف نظری

 

 

 

 

«انتشارات کاوه» به مديريت دانشمند گرانمايه آقای حامد يوسف نظری يکی از نادر موسساتيست که از بدو تأسيس، مصدر خدمات ماندگاری در گستره های اشاعهء فرهنگ شده است.

با توجه به کميت چشمگير و کيفيت بالاین عناوين آثاری که به همت انتشارات کاوه به بازار آمده به جرئت می توان گفت که سوای جنبهء انتفاعی، گردانندگان انتشارات کاوه هدفهای بزرگتری را التزام کرده اند که خبر از تعهد جدی با بالندگی مسايل ملی و انسانی ميدهد.

يکی از آن کار های پرارج کتاب حجيمی تحت عنوان «از امان الله تا کرزی» می باشد که با کوشش فراوان فراهم آمده است.

 

از امان الله تا کرزی

 

آنهايی که مشغول پژوهش در زمينهء تاريخ و سير تحول وثايق حقوقی افغانستان از جمله متون قوانين اساسی در هشتادو پنج سال اخير بوده اند بخوبی واقفند که بازيافت آن همه اسناد و مدارک چه دشوار و چه جانفراست، مخصوصا در عالم غربت اين مشکل مضاعف می باشد اما جناب نظری رنج گردآوری، تبويب و چاپ اين همه مدرک ارزشمند را تقريباً به تنتهايی متقبل شده و کار محققان ما را آسان کرده است.

اين اثر جامع قضايای سياسی ـ اجتماعی افغانستان را از سال 1303 هـ ش تا سال 1382 هـ ش در بر ميگيرد و مشتمل بر نظريات تو بررسی های سودمندی می باشد که عمدتاً استنتاجهای جالب مؤلف و مضف را باز تاب ميدهد.

همچنين از صفحهء 40 تا 245 به گزينه هايی از مقالاتی برميخوريم که علاقمندان اوضاع جاری افغانستان نظرات شانرا در بارهء بافت تاريخی ـ اجتماعی افغانستان ارائه کرده اند و از زوايای گوناگون قضايا را بر کشيده اند.

در فصل دوم ما به قوانين اساسی شاه امان الله، نادر شاه، ظاهر شاه، جمهوری های محمد داود و حزب دموکراتيک خلق، ميثاق حکومت اسلامی مجاهدين و مجموعهء قوانين و فرامينی برميخوريم که در زمان سلطهء طالبان نافذ شده بود.

فصل سوم به ميثاق جلسهء بُن و اسناد مربوط آن، مسودهء قانون اساسی دولت موقت به رياست کرزی و قوانين فرعی آن دوره چون قانون مطبوعات، احزاب و انتخابات اختصاص يافته است.

فصل چهارم به درج قوانين اساسی جمهوری ايران، سير مشروطيت در انگلستان، قانون اساسی فرانسه، قانون اساسی ايالات متحده امريکا و قانون اساسی جمهوری آلمان فدرال اختصاص يافته است.

فصل پنجم وقف نشر ميثاق های جهانی شده است. خواننده در اين جستار، اول اعلاميه جهانی حقوق بشر را ميخواند بعد از آن مهمترين کنوانسيون های حذف کليه اشکال تبعيض عليه زنان را نظر ميگذراند، سپس کنوانسيون پيشگيری و مجازات جرم مردم کشی مصوب 9 دسامبر 1948 ميلادی را مطالعه می کند. سپستر ميثاق بين المللی حقوق مدنی و سياسی، کنگرهء جهانی الغای مجازات اعدام، کانوانسيون حقوق کودک، کنوانسيون ضد شکنجه، موارد مربوط به منع توليد و تکثير سلاحهای هسته ای را مرور ميکند و سرانجام به مباحث شکايت سازمان عفو بين المللی از پايمال کردن حقوق بشر به بهانهء مبارزه با تروريسم توجه می کند.

همچنين در اين اثر ارجمند شرح کامل عکسهای مربوط کنفرانس بُن و ديگر نشست های جهانی و داخلی در ارتباط با افغانستان آمده است که شايان تحسين فروان است.

 

تاريخ احمدشاهی

 

در جمع کتابهای ارسالی انتشرات کاوه به ادارهء فــــردا يکی هم تاريخ احمدشاهی تأليف محمودالحسينی المنشی ابن ابراهيم الجامی می باشد که بدون شک يکی از مستندترين کتابها در باب زندگی و اوضاع و احوال سلطنت بنيادگذار امپراتوری درانی می باشد.

در بارهء اهميت اين کتاب جناب نظری تحقيقات وسيعی انجام داده که خود روشنگر پهلو های ناگفته و زوايای نهفتهء اين اثر می باشد.

در پيشگفتار جامع و نقادانهء اين کتاب چنين ميخوانيم:

اطلاعات نويسنده به خاطری جالب توجه اند که وی هميشه در رکاب شاه قرار داشته است. آنچه را که وی در کتابش نگاشته (به استثنای چند مقطع) نتيجهء مشاهدات شخصی نوينسده بوده است. خودش می نگارد: "همه جا و در هر کجا در بدرقهء شاه بودم و آنچی را که می نويسم ثمرهء مشاهدات شخصی اند...(صفحهء 11)

بعضی از مدارک حقيقی را محمودالحسين از روايات شاهدان عينی و معاصران رويدادنگارن استناد کرده است.

نويسنده به چنين روايات از زاويهء انتقادی برخورد نموده است: "اخبار حوادثی که من خودم در آن شرکت نداشتم و از نزد شاهدان عينی جمع آوری شده است پس از بررسی همه جانبه در بارهء صحت و سقم آن، مورد استفاده قرار گرفته اند...(صفحهء 11)

بدينگونه محمودالحسينی داستان های آن عده از افرادی را که با خود اوشان معرفت داشته و از صحت آنها مطمئن بوده بکار ميبرد: "از بان صداقت نشان حسن خان بارکزايی، عمله باشی که مرد راستگو است شنيده شده که...."(صفحهء 568)

ممکن است افراد مخصوص هم بوده باشند، که برای محمود الحسينی تاريخ نويسی دربار احمد شاهی اسناد لازم را جمع آوری ميکردند.

يکی از منابعی که محمودالحسينی برای توضيح رويداد های تاريخی افغانستان در دورهء زمامداری نادرشاه افشار و تاريخ قبايل ابدالی در سال 747 استفاده نموده، عبارت از تاريخ نادری بوده که توسط مهدی خان استرآبادی نگاشته شده بود. محمودالحسينی دو بار به اين تاريخ اتکا می کند (ص 14 و 12) و از اينگونه قبل از مطالعهء کتاب به نکات سودمندی برميخوريم که ورود به غموض متن را برايمان آسان می سازد.

وسواس و دقت مسولانهء محمودالحسينی در ارايه و برکشيدن حقايق خالص تاريخی يادآور نظر و صداقت بيهقی در تاريخ نگاری می باشد. هرچند ابوالفضل بيهقی بر صدر مؤرخان منطقهء ما بعد از اسلام قرار دارد و جايگاهش دست نيافتنی می باشد.

«تاريخ احمدشاهی» در پانصد و هشتاد و شش صفحه با قطع و صحافت مرغوب، با تحشيه و تعليق آقای حامد يوسف نظری از سوی کانون انتشارات کاوه ره نشر رسيده است و  «فــــردا» تهيه و مطالعهء اين اثر استثنايی و نفيس را به تمام دوستداران تاريخ توصيه می کند.

همچنين از انتشارات کاوه دو کتاب ارزشمند ديگر بنامهای «جرقه» گزيده ای از شعر های شاعر آزاديخواه  مبارز باقی قايلزاده و «مزرعهء دهقان» گزينهء اشعار شاعر شوريده و عارف وارسته غلام سرور دهقان به تدوين و اهتمام جناب الحاج محمد يوسف نظری نيز به ادارهء فردا رسيده است که جای شکران و امتنان دارد و ما در نوبت ديگر مشخصات اين کتاب ها را انعکاس خواهيم داد.

 

نشانی  انشتارات کاوه

 

Haupt Str. 137

50226 Frechen – Germany

Tel: 0049 2234 922 756

Fax: 0049 2234 922 757

E-mail:  kaweh-verlag@gmx.net

 

 


صفحهء اول