داکتر اکرم عثمان

«فـــردا»

 

 

 

حماسهء قيامها يا دو قرن مبارزه به خاطر آزادی

 

تأليف کانديدای اکاميسين اعظم سيستانی

 

 

 

 

«حماسهء قيامها يا دو قرن مبارزه به خاطر آزادی» کتاب تازه ای از کاندايدای اکاديمسين جناب اعظم سيستانيست که در آخرين روز های 2004 ميلادی در گوتمبرگ سويدن بزيور چاپ مزين شده است.

دوستداران کتاب، بخصوص متخصصان تاريخ افغانستان واقفند که جناب سيستانی در زمرهء انگشت شمار مؤرخانيست که کتابهای متعددی در باب دوره های مختلف تاريخ منطقه و وطن ما برشتهء تحرير درآوره است.

از آنجا که جناب سيستانی در رشتهء تاريخ درس خوانده و از آن پس در مراکز عملی و پژوهشی معتبری چون انجمن تاريخ و ادکاديمی علوم افغانستان به تحقيقات و مطالعاتش ادامه داده است تمام آثار ارزشمندش مطابق متودولوژی علمی عيار، ترتيب و تدوين شده است.

يکی از عرصه های کار کاندايدای اکاديمسين سيستانی توجه خاص به نظامهای بهره برداری از زمين در حوزهء جغرافيايی و تمدنی ما می باشد. ايشان در اين گستره نظريات بکر و بديعی قايم کرده اند که به ندرت در آثار ديگر تاريخ شناسان افغانستان به ملاحظه ميرسد.

در کتاب حاضر ـ حماسهء قيامها يا دو قرن مبارزه به خاطر آزادی ـ برعکس تصور کسانی که سلطهء تازی ها بر منطقهء ما را، مقارن با قرنهای سکوت و جمود جامعه و انديشه قلمداد کرده اند جناب سيتسانی با استفاده از مدارک معتبری خلافش را ثابت کرده اند و بر نهضتها و قيامهايی انگشت گذاشته اند که گواه مقاومت مؤثر، سرسختانه و استقلال طلبانهء مردم ما در آن آوان ميباشد.

در فصل اول اين کتاب به مباحثی از قبيل جامعه شناختی عرب در صدر اسلام، پيام اساسی اسلام و عملکرد اعراب، نگاهی به کارنامهء خلفای اسلام، نامهء امير معاويه به والی فارس وغيره برميخوريم که سخت دلنشين و جالب اند.

در فص دوم که وقف شورش های پراگندهء مردم منطقهء ما در قرن اول اسلامی شده است با عناوين زير برميخوريم:

1 ـ نخستين برخورد ها و واکنشها

2 ـ عصيان زردشتيان سيستان

3 ـ 250 سال مقاومت کابل در برابر اعراب

4 ـ شورش های قارن هراتی، نيزک بادغيسی، حارث بن سريج در بلخ و قيام به آفريد.

فصل سوم به قيام ابومسلم خراسانی يا سياه جامگان اختصاص يافته است.

فصل چهارم به قيام های مردمی پس از ققل ابومسلم، فصل پنجم به قيامهای خوارج در سيستان، فصل ششم به قيام عياران در سيسان، فصل هفتم به نخستين دولت عياران برهبری يعقوب ليث و برادرش عمروليث و عروج دودمان صفاری تخصيص داده شده است.

اين کتاب در حدود 300 صفحه آراسته شده و از مزايای فهارس، کتابنامه ها و معرفی چهره های کليدی برخوردار می باشد.

کانون قلم افغانها در سويدن نشر و اشاعهء اين اثر استثنائی و معتبر را به کانديدای اکاديمسين جناب سيستانی تبريک می گويد و مطالعهء آنرا به تمامی پژوهندگان تاريخ افغانستان توصيه می کند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


صفحهء اول